Wat we doen

Hier zetten we ons voor in

Kenchaan Foundation heeft een holistische visie op natuurbehoud. In onze ogen kan de Zuid-Afrikaanse wildernis alleen behouden blijven als de communities rondom de natuurparken direct betrokken worden bij de ontwikkeling van de parken. Het gaat hierbij om samenwerken en het creëren van win-win situaties. Het herstel en het opbouwen van een vertrouwensrelatie speelt hierbij een centrale rol. Want duurzame oplossingen werken alleen als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn. 

Kenchaan Foundation heeft ervoor gekozen om zich te richten op project Ithala. Ithala is een nog relatief nieuw en onbekend wildpark in Kwazulu Natal. We werken samen met onze lokale partners zoals African Conservation Trust (ACT) om het vertrouwen te winnen van de lokale bevolking. Onderdeel van dit proces is dat we ‘locals’ meenemen op trail de wildernis is, de zogenoemde nature trails. Tijdens deze trails ontstaat vaak een diepere connectie met de natuur en worden de mensen zich ook bewust van de waarde van de natuur. Deze indringende confrontatie met de natuur draagt bij tot meer zelfkennis, meer zelfvertrouwen, meer inzicht en meer verantwoordelijkheidsgevoel.

Dankzij dit persoonlijke groeiproces leveren deze mensen vervolgens weer een zinvolle bijdrage aan het economisch en sociaal leven in hun dorpen. en pakken zij vaak met succes de draad van hun eigen leven op. Zo dragen de trails bij aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede.

Project Ithala

Ithala Game Reserve is een natuurpark in het noorden van Kwazulu Natal en nog relatief nieuw en onbekend. Kenchaan Foundation levert een actieve bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van Ithala en ziet Ithala als voorbeeldproject voor andere wildparken in Zuid-Afrika die kampen met vergelijkbare problematiek.

Lees meer over Project Ithala

Nature Trails

De overgrote meerderheid van de mensen in de dorpen rondom de wildparken is nog nooit in de wildernis geweest. Door de lokale bevolking mee te nemen op ‘nature trails’ helpen we hen hun angst en vooroordelen te overwinnen. Ze ervaren op een dieper niveau het belang van de wildparken en de waarde ervan. De  nature trails worden begeleid door Ian Read, onze gids van het eerste uur.

Lees meer over de Nature Trails