Nieuwsbrief oktober 2020

VAN DE VOORZITTER

danny van der eijk kenchaan experienceHet is een bijzondere tijd, ook voor Kenchaan. Ons programma Unearthed is nog actief, maar wacht op een formele doorstart omdat de Wilderness Leadership School (WLS) op dit moment nog geen trails organiseert. Wij focussen nu vooral op het overeind houden van onze activiteiten en het ondersteunen van onze belangrijkste partners in Zuid-Afrika.

We hebben daarvoor veel steun gekregen. Veel mensen hebben giften met specifieke doelen gegeven om zo te helpen dat mogelijk te maken. We zijn jullie dankbaar! Bij het schrijven van de nieuwsbrief zijn we samen met ACT en de WLS volop bezig te kijken of wij kunnen helpen met tijdelijke support voor de bescherming van de wildparken Hluhluwe-iMfolozi en Ithala tegen met name stroperij. Dit is hard nodig nu de overheid vanwege geldtekort de middelen voor de Wildpark beheerders zeer fors heeft gekort. Het idee is om de Wilderness guides die nu zonder werk en inkomen zitten in te zetten bij ‘Patrolling’. Verderop meer hierover en we houden jullie op de hoogte van de voortgang. In lijn met de trail activiteiten die we doen en faciliteren in Zuid-Afrika, gaan we dit ook steeds meer vormgeven in Nederland. We proberen steeds meer onze missie in beide landen te leven.

 

UNEARTHED PROGRAMMA AANGESCHERPT

Ondanks de crisis draait het Unearthed-programma door. De tweede groep deelnemers van 2020 heeft de business training afgerond in juli. Daarna was er voldoende tijd om te reflecteren. Nu we drie Unearthed groepen hebben getraind, is duidelijk te zien dat de aanpak van het programma goed is. Deelnemers/ondernemers van de eerste twee lichtingen staat te trappelen om hun onderneming te starten. De lockdown situatie door COVID-19 zet een rem op deze ontwikkeling, maar gelukkig niet op het enthousiasme in het Unearthed netwerk.

Om de kwaliteit van deelnemers te waarborgen, hebben we het identificatie- en selectieproces verbeterd. Wie wil meedoen stuurt een WhatsApp video boodschap in het Engels naar de toelatingscommissie. In deze video legt de potentiële deelnemer uit wat het idee is voor de onderneming. Dit verhoogt de drempel en geeft ons een betere indruk van de deelnemer, zowel qua ondernemersidee als het niveau van Engels. De uiteindelijke beoordeling tot toelating doen Duncan en Ian, hierin wordt ook de schriftelijke motivatie van de deelnemer meegenomen. Inmiddels hebben we al 5 kwalitatief goede video inzendingen ontvangen voor de volgende en derde groep dit jaar.

Verder gaan we uitbreiden. We gaan ook deelnemers uit communities aan de zuidzijde van het wildpark iMfolozi de kans geven om zich aan te melden voor het Unearthed programma. Bij het zoeken naar nieuwe deelnemers spelen de gidsen van de WLS en oud-deelnemers nog steeds een grote rol. Een centrale vraag bij de werving van nieuwe deelnemers is met wie de oud-deelnemer graag zou samenwerken. Met andere woorden: wie kan waarde toevoegen aan hun eigen onderneming. Deze nieuwe benaderingswijze zal naar verwachting deelnemers opleveren met een grote kans op succesvol ondernemerschap.

Onderstaande videoboodschap (6 min) sturen we via WhatsApp naar potentiële deelnemers. We gaan de start met de derde groep plannen als we voldoende deelnemers hebben die zijn toegelaten via het nieuwe aanname proces. Naar verwachting is dat november; meer daarover in de volgende nieuwsbrief.

PATROLLING DOOR DE WLS GIDSEN

Op dit moment worden er plannen opgesteld om met een of twee teams van rangers, bestaande uit WLS gidsen, door iMfolozi te trekken. Het doel: de stand van zaken in het wildpark opnemen en het stropen tegengaan. De aanwezigheid van rangers in het park is zeer gewenst, omdat er de laatste maanden sinds de verruiming van de lockdown in Zuid-Afrika geen toezicht in de wildparken is geweest. Dit heeft de dieren veel gebracht doordat er geen auto’s en mensen meer waren. De andere kant van de medaille is dat het stropers, georganiseerd en op kleine schaal, de vrije hand heeft gegeven. In dit artikel van het FD ‘Afrikaans natuurbehoud in tijden van corona’ meer daarover.

Voor deze ‘patrolling’ van de WLS gidsen is geld nodig. Vanwege de coronacrisis heeft de WLS lange tijd vrijwel geen inkomsten gehad. Er is dus weinig beschikbaar. Hoeveel geld er nodig is, maakt de WLS de komende tijd inzichtelijk. Wij willen je vragen of je interesse hebt om eventueel een (deel van een) patrouille te sponsoren. Mocht je hier meer over willen weten, mail ons dan. We nemen dan snel contact met je op en geven je meer informatie over de ‘patrolling’. Uiteraard krijg je het ook direct te horen als er meer nieuws is. De gidsen, inclusief Ian, willen niets liever dan hun spullen pakken en te voet door iMfolozi trekken. Om zo hun persoonlijke bijdrage te kunnen leveren aan natuurbehoud en vooral het welzijn van de dieren. Wij hopen dit mede door jouw steun mogelijk te maken.

TRAILS IN NEDERLAND

Juist in deze onrustige tijden voelen we dat er veel behoefte is aan rust, natuur, en offline zijn om opnieuw verbinding te maken met jezelf of jouw team. Vanuit Kenchaan bieden we groepen de mogelijkheid om een 24-uurs of een 3-daagse trail te doen in de mooie Nederlandse natuur. Altijd onder leiding van door Kenchaan geselecteerde begeleiders. Zodra de corona maatregelen het toelaten, gaan we zo snel mogelijk de natuur weer in. Wij kunnen snel schakelen om een mooie trail te organiseren. Meer weten? Mail naar info@kenchaan.com.

NIEUWE WEBSITE

Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe website van Kenchaan. Communicatiebureau Zeal en Tes Abbenhues van Kleidi maken deze nieuwe site – geheel vrijwillig. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe website: geschikt voor smartphones, kernachtig, aansprekend en sprankelend. Alles wat Kenchaan uniek maakt in een notendop. We verwachten dat de site eind oktober/begin november live gaat. En we zijn de mensen van Zeal zeer erkentelijk voor de energie en betrokkenheid waarmee zij dit project oppakken.

GEPLANDE KENCHAAN NATURE TRAILS NAAR ZUID-AFRIKA IN 2021

Kenchaan ga op trail

Met zijn allen hopen we dat het coronavirus ons volgend jaar niet meer verhindert om voluit te kunnen genieten van de prachtige nature trails in Afrika. We hebben alvast vier trails gepland:
o 14 t/m 23 mei 2021 – Andries van Rozen (nog 1 plaats beschikbaar)
o 11 t/m 20 juni 2021 – Jacqueline Wiener (nog enkele plaatsen beschikbaar)
o 26 juni t/m 3 juli 2021 – Danny van der Eijk (vol)
o 8 t/m 17 oktober 2021 – Jacqueline Wiener (vol)

Is dit jouw moment voor zo’n geweldige ervaring of wil je persoonlijk contact hierover?
Mail dan naar Jacqueline Wiener.

 

NIEUWE VRIJWILLIGER
Vanaf september heeft Jamaica den Heijer zich met veel enthousiasme aangesloten bij het kernteam. Zij zal zich bezighouden met het organiseren van de 24-uurs en 3-daagse nature trails die we vanaf eind oktober organiseren. Naast Kenchaan werkt zij als duurzaamheidsaanjager en transitie expert voor organisaties die bewust een volgende stap willen zetten in de duurzaamheids-transitie.