Nieuwsbrief mei 2020
 


View this email in your browser

VAN DE VOORZITTER

Beste vrienden van Kenchaan,

We hopen dat jullie zelf en ook je naasten gezond zijn gebleven. Het is een bijzondere tijd met verdriet en zorgen maar hopelijk ook met nieuwe mooie ervaringen.
In deze nieuwsbrief brengen we jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Zuid-Afrika en Nederland.

 • Het Unearthed programma draait goed, de derde groep deelnemers is eind februari 2020 van start gegaan. Ondertussen werken we aan het verder verbeteren en schaalbaar maken van dit mooie initiatief zodat deze aanpak ook bij andere wildparken toepasbaar kan zijn.
 • In Nederland hebben wij het kernteam van Kenchaan uitgebreid met Mirjam Smit en Zeeger Scholten, is een aantal teams van bedrijven met ons meegegaan op 24-uurs trails en hebben we prachtige donaties ontvangen van o.a de Fred Foundation, Maurice Amado Foundation en de Stichting Talent. Enkele andere donateurs wensen onbekend te blijven.

En toen sloeg het virus toe. 

 • Unearthed is voorlopig stopgezet. Wij proberen in contact te blijven met de deelnemers, onze partners en onze medewerkers en waar mogelijk hen te helpen deze crisis door te komen. Een mooi voorbeeld is de mogelijkheid om met Ian Read te video-callen over de “similarity of the effect of a lockdown and a trail experience”. Wij ondersteunen ook graag het FNL-initiatief om de Wilderness Leadership School financieel te ondersteunen. In deze nieuwsbrief vindt u daar een link voor. 
 • Ons Zuid-Afrikaanse en Nederlandse trail programma is uiteraard ook on hold. Wij gaan nu gewoon verder met het optimaliseren van onze propositie en werken aan een herstart zodra de situatie dat weer toelaat.
 • Hulp blijft welkom! De impact van de Corona crisis is enorm. De keuzes die we nu maken zullen mede bepalen hoe de wereld er hierna uitziet. Wij blijven ons inzetten voor een wereld mét wildparken waar de mensen uit de lokale communities in harmonie leven met de natuur en wilde dieren.

Veel leesplezier en tot gauw!

Danny van der Eijk

HOE ONTWIKKELT HET UNEARTHED PROGRAMMA?
Sinds begin 2019 ondersteunt Kenchaan het Unearthed programma van de Wilderness Leadership School (WLS), gevestigd in Durban. Het programma selecteert jonge volwassen Zulu’s die worden aangedragen door de wildernisgidsen van de WLS zodat zij iets terug kunnen doen voor hun community. Het programma start met een trail in iMfolozi onder begeleiding van Ian Read. Het doel van de trail is om de deelnemers (opnieuw) te verbinden met de mooie, maar ook kwetsbare wildernis van iMfolozi en hier hun ‘purpose’ te ontdekken.Na de trail krijgen de deelnemers een opleiding van twee weken in ‘sociaal ondernemerschap’. De deelnemers starten een onderneming die aansluit bij hun passie alsmede hun community en het wildpark waar zij in de buurt leven ondersteunt. Het Unearthed Program draaide tot aan de coronacrisis volop. In 2019 hebben twee groepen uit de communities rondom iMfolozi het volledige programma volbracht, de derde groep is al op trail geweest, maar is vanwege de lockdown nog niet gestart met de business opleiding. De ambitie voor dit jaar is drie groepen op te leiden. Het is zoals met zoveel zaken nu eerst afwachten hoe de coronacrisis zich in Zuid-Afrika en Nederland zal ontwikkelen. Ian Read en Duncan Pritchard (programma manager van het Unearthed Program bij de WLS) houden zoveel mogelijk virtueel contact met de (ex) deelnemers. Het mag duidelijk zijn dat zij er enorm naar uitkijken om hun droom verder te gaan realiseren. Lees hier de enthousiaste feedback van een aantal deelnemers.

Uiteraard zit Duncan Pritchard niet stil. In de lockdown periode is hij een meer dan 60 pagina’s tellend online leerboek aan het maken. Dit zal huidige en toekomstige deelnemers ook in staat stellen om online met het programma bezig te zijn.

Mede dankzij Fred Foundation, Amado Foundation en Stichting Talent en onze eigen opbrengsten van het Nederlandse en Zuid-Afrikaanse trailprogramma is er voldoende funding voor 2020 en deels ook al voor het 2021 Unearthed programma.

BEZOEK VAN ANDRIES AAN DE UNEARTHED DEELNEMERS
Een impressie – door Andries van Rozen
In november 2019 mocht ik met Ian Read naar de WLS om de deelnemers van het Unearthed programma te ontmoeten. Als project liaison van Kenchaan een unieke kans om te ervaren wat het programma doet. De verhalen van de deelnemers zijn indrukwekkend en adembenemend. Ze zijn tijdens hun trail diep geraakt; alle acht weer diep verbonden met hun ‘roots’. Daarna deelden ze hun passie over hun ondernemingen en de wens om een bijdrage te leveren aan het behoud van de wildernis in iMfolozi.
Over de business course door Duncan Pritchard (WLS) waren ze lyrisch. Ze hebben veel inzicht en kennis opgedaan. De bevlogenheid en expertise van Duncan is heel inspirerend. Alle deelnemers hebben een heldere onderneming voor ogen. De één kan bijna direct starten met rondleidingen rondom iMfolozi terwijl de ander een langere adem nodig heeft om een camping te starten die kapitaalintensief is. Het moment dat de meeste indruk op mij maakt, is wanneer Scelo namens de hele groep dank uitspreekt dat dit programma echt ‘hoop’ geeft voor de toekomst van iMfolozi en de mensen uit de communities er omheen.Een week later na de Kenchaan Nature trail neemt Mbuso ons mee naar de Donsa waterval in de buurt van het iMfolozi wildpark. Mbuso vertelt eerst over zijn ondernemingsplan en daarna de andere deelnemers. Prachtig om te zien wat er gebeurt met de donaties en vooral om te ervaren hoe het ondernemerschap van deze groep zoveel levenskracht brengt, bij de deelnemers en in hun communities.

NATURE TRAILS IN NEDERLAND
In november 2019 en januari 2020 zijn door Kenchaan meerdere wandelingen in Nederland georganiseerd. De trails varieerden van een 3 uur durende wandeling in het Amsterdamse Bos tot offsites van 24 uur in de bossen van Flevoland en de Veluwe.

Voor ons is duidelijk geworden dat verblijven in de natuur in Nederland je ook diep kunnen raken. Binnenkort zullen wij op onze website uitgebreid ingaan op de mogelijkheden van deze 4 to 24 hours-trails.

Hieronder staat prachtig omschreven hoe deze trails indruk hebben gemaakt op de deelnemers. Geschreven voor de corona uitbraak, maar zo toepasselijk, ook juist in deze tijd.

 • ‘Vliegtuigmodus onder de Bulderbaan’, door Tim Overdiek (schrijver en therapeutisch coach): “Talloze voetstappen heb ik achtergelaten in het Amsterdamse Bos. Maar niet eerder is een wandeling zo sereen en ontroerend als deze middag. In een groep van negen zwijgende onbekenden, bijna zwevend door het herfstlandschap ervaar ik totale vrijheid.” Lees verder 
 • ‘Into the woods’, blog Leni Boeren, ex-CEO Kempen Capital Management: ‘Het leven begint aan het einde van je comfort zone’. Deze mail stuurde ik enkele weken geleden aan het senior management van Kempen Capital Management. Een uitnodiging voor een ongebruikelijk offsite. Samen met vrijwilligers van de Stichting Kenchaan en onder leiding van wildlife gids Ian Read verbleven we 24 uur als groep in de wildernis in Flevoland; zonder telefoon, laptop, horloge en boeken. Maar ook zonder vergaderkamer, hotelbar, meubilair, wijn, bier, frisdrank, vlees, vis en zonder eigen kamer. ‘Disconnected zijn’ leek vooraf de grootste uitdaging. Eenmaal aangekomen bleek er ook nog eens geen strak programma te liggen, maar een beroep gedaan te worden op ons vertrouwen in het proces. Voor ons als ‘doeners’ van Kempen was dit misschien wel het verst uit onze comfortzone ooit. Lees verder

THOUGHTS OF IAN DURING LOCKDOWN
The whole world is concentrating, the moment is pure.Imagine yourself sitting on the threshold between leaving the car, symbolic of civilization, and on the boundary of the African wilderness. To get to this point you’ve had to let go of everything that connects you to your comfortable world at home, you’ve driven past massive piles of dung, you’ve seen huge animals on the road some of which you can clearly see are designed to eat you. It’s hot, you’ve only just stepped out of the air-conditioned car and you are already sweating, your breath is shallow especially in the hot humid air. You can feel the unease in your stomach, your heart is beating faster, your hands aren’t as steady as they normally are. The weight of your backpack, as you lift it out of the trailer, adds to the weight of your already leadfulled shaky legs. You have no idea what lies ahead of you and you have no idea how you will react to whatever lies ahead of you. To make all this worse the guide only had a rudimentary plan and idea of where you will be sleeping tonight. “It depends on what those clouds do”, is the driving force behind the plan. You are totally out of your comfort zone. The moment is pure.This is the world of liminal space. The moment we stand between our old structured story and the emergence of our new story. We stand betwixt and between the familiar, the comfortable and the unknown. As a culture we’ve lost, forgotten, protected ourselves from this space. We’ve tried to wrap ourselves up in cotton wool. This is sad because this is where the creating force of life exists.

The whole world has been forced into this space right now. As hard as we try, we cannot protect ourselves from this space. Paradoxically our vulnerability at this moment is our greatest strength. We can no longer plan. There is an emerging future out there somewhere. We sit in a state of dynamic tension where our creation exists. We first need to be at ease with this unknown before the answers emerge. Find the beauty, the peace and the pureness of this moment. In this raw form, when everything is dissolved, you touch the truth and again paradoxically we experience the absolute known. When everything is uncertain, everything that is important becomes clear.

The whole world is concentrating, the moment is pure.

CHATS MET IAN
Wil je praten met Ian over de dilemma’s die je tijdens de corona en lockdown periode tegenkomt? Ian heeft een agenda geopend waarin je een afspraak kan plannen om met hem in gesprek te gaan.
Het gesprek is in principe voor 90 minuten en kan natuurlijk ook korter duren. De chats zijn gratis, maar je kunt achteraf een vrijwillige donatie doen. Ian is zeer vervuld met de chats die hij tot nu heeft gehad. Op deze manier voelt hij zich sterk verbonden met ons allen in Nederland.

HLUHLUWE – IMFOLOZI PARK DURING LOCKDOWN
Dave Cooper, a wildlife vet and friend of Ian: “Today was pretty surreal. I had a call out and had to drive through Hluhluwe – iMfolozi Park from south to north. There was not another car in sight. As I drove, it was clear that during the past two weeks of mandatory lockdown, the animals have taken over. In 25 years of working there, I have never seen such an abundance of game. The tar is absolutely littered with dung of every description, and the road has become a wildlife highway. My passage was blocked on numerous occasions – by a herd of elephant, buffalo, three separate rhinos, a pride of lions and more – all chilling in the middle of the road. They even checked me out a bietjie skeef (er… for non-South Africans – they looked at me oddly) as if to say, “What are YOU doing here, human?”

FINANCIËLE ONDERSTEUNING GIDSEN WLS
Graag brengen wij het mooie initiatief van FNL (Foundation for Natural Leadership) onder jullie aandacht. FNL is een funding actie gestart voor de Wilderness Leadership School. Als NGO heeft de WLS het heel zwaar in deze tijd want alle activiteiten liggen stil en er zijn geen inkomsten van trails. De salarissen van de wildernis gidsen staan onder druk, vandaar dat je hier de mogelijkheid hebt om hen financieel wat te steunen.
Lees meer

KERNTEAM VERSTERKT
Ons kernteam is versterkt met Mirjam Smit en Zeeger Scholten. Na een ‘life-changing’ trail met Ian in iMfolozi wil Mirjam graag bijdragen aan de doelen van Kenchaan. Mirjam heeft de afgelopen 15 jaren Voordeeluitjes.nl opgebouwd. Zeeger is ondernemer in de persoonlijke ontwikkelingssector. Hij brengt graag mensen samen en een proces van transformatie op gang. Binnen het bestuur zullen Mirjam en Zeeger een rol spelen in (online) marketing en de 4-24hours trails.

WIST JE DAT…

 • Danny een huis aan het bouwen is in het midden van de natuur
 • Jacqueline een boek aan het schrijven is
 • Zeeger nu online diepe verbindingen aan het maken is met groepen
 • Jurgen het liefst ‘thuiswerkt’ vanuit zijn vakantiehuis in Friesland
 • Melle meewerkt aan de communicatie van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten aangaande Covid-19
 • Mirjam verwoed aan het studeren is
 • Andries het liefst iedere dag aan het struinen is in de Amsterdamse Waterleidingduinen
 • Ian in een strikte lockdown met zijn hele gezin thuis is 

Zijn er mensen in jouw netwerk met ook een hart voor natuurbehoud en Afrika?
Stuur ze dan gerust deze nieuwsbrief.

Facebook

Twitter

Website

Email

Copyright © KENCHAAN, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@kenchaan.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.